Kinezyolojik ve Kinetik Bantlama Hakkında
Kinezyo Bant Nedir, Ne İşe Yarar?
Daha çok spor yaralanmalarında kullanılan kinezyo bantlar, kas iskelet rahatsızlıklarının tedavisinde de uygulanır. Kinezyolojik bantlama yönteminin klasik bantlamadan farkları vardır.
Kinezyo Bant Faydaları
Spor yaralanmalarında son yıllarda sıklıkla başvurulan yöntem olan kinezyo bant (kinezyolojik bantlama) uygulaması fizyoterapi yöntemleriyle birlikte kullanılır. Kinezyo bantlar, her ne kadar spor yaralanmalarından sonra yeni bir yaralanma riskine karşı sporcular tarafından kullanılsa da farklı tedavilerde de tercih edilir. Bu bantlar günümüzde fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi alan birçok hastaya uygulanabilir. Bu kişilerde de vücudun doğal iyileşme sürecini kolaylaştırması nedeniyle tercih edilir ve ağrının azaltılmasından dokuların iyileşmesine kadar birçok fayda sağlar.
Kinezyo Bantlar Hangi Durumlarda Kullanılır?
Osteopatik tedavi, uygun vakalarda ve uygun uzmanlar tarafından uygulandığında etkili olabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak her durumda önerilen bir yöntem olmayabilir.
Kinezyolojik ve Kinetik Bantlama hangi koşullarda yapılabilir?
* Boyun, sırt, bel, diz, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek gibi omurga ve eklemlerde ağrıya yol açan mekanik sorunlar
* Yumuşak doku-kas ağrıları, bölgesel kas spazmları, eklem burkulma ve zorlanmaları
* Skolyoz (omurga eğriliği), duruş bozuklukları, bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası
* Eklem kireçlenmesi (osteoartrit)
* Kas-iskelet sistemi travmaları
* Spor yaralanmaları ve yaralanmalardan korunma
* Tendon yaralanmaları (tendinit)
* Topuk dikeni
* Kas güçsüzlükleri
Ayaktaki bazı deformiteler
* Sinir sıkışmaları ve sinir yaralanmaları
* Beyin felçleri
* Lenfödem
Kinezyo Bantların Özellikleri
* Kinezyo bant cildin özelliklerini yansıtacak şekilde ve uzunlamasına mevcut halinin yüzde 55-60’ı oranında bir gerginliğe izin verecek şekilde tasarlanır.
* Elastikiyeti 3-5 gün süreyle etkinliğini korur, enine esnemez.
* Kalınlığı, cildin epidermis tabakasının kalınlığı ile hemen hemen aynıdır.
* Uygulamadan yaklaşık 10 dakika sonra, kişi cildinde bir bant bulunduğunu unutur.
* Bantlar yüzde 100 pamuk liflere sarılı polimer elastik liflerden oluşur. Pamuk lifler sayesinde vücut nemi buharlaşır ve hızlı kuruma sağlanır.
* Lateks içermez. Bir yüzündeki yapıştırıcı yüzde 100 akrilik olduğu için vücut ısısıyla aktifleşir. Yapışkan bölümün dalgalı şekilde olması sayesinde dalgalar arasındaki alan cildin nefes almasına, terin ve havanın rahatlıkla banttan geçmesine olanak sağlar.
Kinezyo Bant Herhangi Bir Yan Etki Yapar mı?
Kinezyolojik bant nadiren de olsa yan etki yaratabilir. Bu yan etkiler şunlardır:
* Hazımsızlık
* Cilt iritasyonu veya döküntüsü
* Uyuşukluk
* Tat bozukluğu
* Cildin su toplaması
* Baş ağrısı
Kinezyo Bant Hangi Durumlarda Çıkarılmalı?
Kinezyo bant uygulanan bölgede nadiren cilt reaksiyonları görülebilir. Bunlar yüzeysel cilt hassasiyeti veya alerjik reaksiyonlar şeklinde olabilir. Alerjik reaksiyon genellikle kinezyo bandın yapışkan özelliğini sağlayan poliakrilat yapıştırıcıya, bazen de bandın rengini veren boyaya karşı olabilir. Bu durumda kinezyo bandın çıkarılması şarttır. Cilt tahrişlerine bağlı kızarıklık olması durumunda bant çıkarılıp, kızarıklık geçtikten bir süre sonra tekrar uygulanabilir.
Tedavinizi şimdi belirleyelim
Fiziksel bir rahatsızlık mı hissediyorsunuz? Ücretsiz muayene ile ihtiyacınız olan tedaviyi belirleyelim.